woensdag 23 mei 2012

Dalarna Paardjes

Gisteren kreeg ik van een klant een reservering binnen voor twee prachtige Dalarna Paardjes die op de site staan. Ze vroeg mij om de historie van de Dalahästens.


En als ik daar dan zo weer over ga vertellen..dan ben ik niet te stoppen.. dus voor wie het ook wil weten:
De oorsprong van dit magische paardje ligt waarschijnlijk in de 18de eeuw.
Er gaat een verhaal dat een soldaat een paardje wat hij met een mes uit een stuk hout had gesneden, in een pot Zweedse rode Falun verf had laten vallen.

Dan gaat er nog een verhaal dat Gustav bij zijn terugkeer naar Zweden op een paard zat die een krans van rozen om zijn hals had. Hoe dan ook, ooit zijn ze ontstaan en het waren met name kinderen die er mee speelden.

De kleine spelende kinderknuistjes hebben er eigenlijk ook voor gezorgd dat de echte oude Dalahasten er nu zo prachtig verweerd en sleets uitzien. Tegenwoordig is het Dalarna Paardje het symbool voor Zweden. De echte houten paardjes worden nog steeds met de hand gemaakt maar nu zijn ze er van piepklein tot levensgroot.En dan zijn er natuurlijk allerlei artikelen waar de Dalahasten op te zien is..maar to be honest... 

doe mij maar een oude ;-)

Liefs,
Eeflien

4 opmerkingen:

 1. leuke post over deze paardjes! vooral de verweerde zijn zo mooi! lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn ze leuk!! ik kende ze helemaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via Rozmeen op je blog gekomen,wat zijn deze paardjes gaaf,ik ben dol op paardjes,de Ikea verkoopt ze als chocolaatjes,ik ga je volgen en zal zeker eens een keertje je winkel bezoeken,fijne dag nog,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik ben via Rozmeen hier beland! Wat zit je winkel in een prachtig pand!! Ik ga je volgen hoor!

  Lieve groet, Ingrid (Home & Lifestyle)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie. Altijd leuk! Graag tot de volgende blog. Groetjes, Eeflien